Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji serwis ten korzysta z technologii plików cookies. Jeśli chcesz zrezygnować z korzyści, które dają Ci pliki cookies, możesz to zrobić, zmieniając ustawienia swojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmian ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane przez Twoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Akceptuję

Znajdź poszukiwaną usługę medyczną
sprawdź ofertę, umów wizytę
Aktualności Wszystkie
Wrzody żołądka i dwunastnicy – czy jesteś w grupie ryzyka?

Tagi:



Szacuje się, że problem może występować nawet u połowy dorosłych mężczyzn. Wrzody trawienne dotyczą zwłaszcza palaczom, osobom podatnym na stres oraz odżywiającym się nieregularnie.

Wrzody to ograniczony ubytek błony śluzowej. Towarzyszy mu zapalny naciek oraz martwica tkanki. Ubytki występują najczęściej w opuszce dwunastnicy oraz żołądku, rzadziej w pętli dwunastnicy oraz dolnej części przełyku.

Co powoduje zmiany przewodu pokarmowego?

Najczęstszą przyczyną wrzodów jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori. Bakteria ta jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Szacuje się, że aż 75-90% wrzodów dwunastnicy i ok. 70% wrzodów żołądka jest spowodowanych obecnością Helicobakter pylori.

Przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) może powodować niepożądane działania i przyczyniać się do powstania wrzodów, dlatego powszechnie dostępne leki przeciwbólowe, m.in. aspiryna i ibuprofen, powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza.

Za rozwój nieprawidłowości w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy mogą odpowiadać także czynniki genetyczne. Większe ryzyko zachorowania występuje u osób z grupą krwi 0 oraz osób, które nie wydzielają antygenów grupowych krwi do płynów ustrojowych.

Kwas solny, obecny w soku żołądkowym, w normalnych warunkach niszczy bakterie trafiające do przewodu pokarmowego wraz z jedzeniem, uczestniczy w trawieniu białek i tłuszczów oraz pobudza dwunastnicę do wytwarzania hormonów jelitowych. W przypadku gdy soku żołądkowego jest za dużo, nadmiar kwasu solnego uszkadza barierę błony śluzowej. Powoduje to powstawanie wrzodów.

Czynnikami, które sprzyjają rozwojowi choroby wrzodowej są także stres, alkohol, ostre przyprawy i picie kawy. Osoby u których stwierdzono chorobę powinny wystrzegać się powyższych.

Jakich produktów i potraw nie należy spożywać przy chorobie wrzodowej?

Należy wystrzegać się pieczywa żytniego i razowego, naleśników, pierogów i zapiekanek, zup na tłustych wywarach z kości, ryb i grzybów zaprawianych zasmażkami, pasztecików, grubych kasz, smażonego mięsa i ryb, wędlin mielonych oraz wszelkiego rodzaju kiełbas, gotowych sosów do potraw, serów żółtych, zwłaszcza smażonych i zapiekanych, smalcu, słoniny, kwaśnej śmietany, warzyw kapustnych, rzodkiewek, roślin strączkowych (z wyjątkiem odgazowanej fasoli), octu, chrzanu, musztardy, pikli, marynat warzywnych i owocowych, kremów, tłustych ciast (np. francuskich), tortów, mocnej kawy i herbaty, napojów gazowanych, soków owoców nierozcieńczonych wodą, marmolady, czekolady nadziewanej i cukierków.

Jak uniknąć choroby wrzodowej?

Aby uniknąć zachorowania warto zawczasu zadbać o zbilansowaną dietę i systematyczne posiłki, zmienić styl życia na aktywny, unikać używek i nauczyć się prawidłowo radzić z sytuacjami stresowymi. Prawidłowa pofilaktyka zdrowotna pozwoli uniknąć nie tylko choroby wrzodowej, ale także wielu innych chorób cywilizacyjnych.

U osób cierpiących na chorobę wrzodową konieczne jest wprowadzenie właściwej diety. Lista produktów jest obszerna, dlatego aby prawidłowo skomponować dietę warto zasięgnąć porady specjalisty dietetyka.

MK





UE UE UE

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Budżetu Państwa w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013